Koszyk jest pusty

Wyszukiwarka


Wyszukiwanie Zaawansowane

Kategorie

Lista Firm

Alfabetycznie
A B C D E F G H
I J K L M N O
P Q R S T U V W X Y Z

Informacje
PROMOCJE KOSMETYKÓW
   - NUXE Promocja
   - La Roche-Posay Promocja
   - AVENE Promocja
   - KLORANE Promocja
   - SKINCEUTICALS Promocja
   - A DERMA Promocja
   - GALENIC Promocja
   - LIERAC Promocja
   - PHYTO Promocja
   - LIERAC Promocja II
   - RENE FURTERER Promocja
   - PHARMACERIS M Promocja
   - PHARMACERIS S Promocja
   - DietaLight PROMOCJA
   - A DERMA Promocja
   - Iwostin SOLECRIN PROMOCJA
Apteka kosmetyki
Data ważności VICHY NUXE LIERAC PHYTO NIVEA
Zezwolenie
KOSMETYKI MAKIJAŻ
   - Makijaż La Roche-Posay
   - Makijaż Vichy - Podkład
KOSMETYKI APTEKA
Apteka internetowa Słonik
NUTRIDRINKI
KOSMETYKI
   - OENOBIOL
   - INNEOV
   - DUCRAY
   - SANOFLORE
   - SkinCeuticals
   - RENE FURTERER
   - AVENE
   - VICHY
   - INSIDE
   - KLORANE
   - PAYOT
   - GALENIC
   - NUXE
   - PHARMACERIS
   - ZIAJA
   - A-DERMA
   - LIERAC
   - NATURELLE d'ARGAN
   - ALGOTHERM
   - LIERAC PRESCRIPTION
   - INNEOV DIET PARTNER
   - NATURELLE D'ARGAN
   - ELANCYL
   - Daylong
   - GREEN PHARMACY
ARTYKUŁY
   - Podstawowa temperatura ciała
   - Witaminy
   - Kwasy Omega-3 tran rybi
   - Łysienie i wypadanie włosów
   - Zęby - higiena i profilaktyka
   - Kupuj w legalnych aptekach internetowych
Dzień Darmowej Dostawy
1% podatku
Dieta Light Apteka
APTEKA PRODUKTY
   - Bańki chińskie
   - EYE Q
   - DietaLight Apteka
Bodymax
Moller's
Polityka plików cookies
Nutricia Bebilon
Palmer's


WSPÓLNE LOGO APTEK INTERNETOWYCH PL EU
KUPUJ W LEGALNYCH APTEKACH INTERNETOWYCH


WYSYŁKA już od 5,90zł - kliknij i sprawdź!

WYSYŁKA do EUROPY od 16.30zł - sprawdź!

WPŁATY NA POCZCIE = 0.00zł BEZ PROWIZJI!

Jak zabezpieczamy Państwa produkty?
 


SPRAWDŹ NAS
Zaufało nam już ponad
100 000 Klientów

SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ! 
Jesteśmy w serwisach:

Sprawdź nasze komentarze na ALLEGRO
Sprawdź nasze komentarze na CENEO
Sprawdź nasze komentarze na NOKAUT.pl
Sprawdź nasze opinie na OPINEO!
 
Słuchamy naszych Klientów
Apteka internetowa
Słonik
wyróżniona przez Opineo.pl
certyfikatem!





Moller's
MOLLER'S TRAN NORWESKI
Mollers produkty - zobacz


HISTORIA MOLLERS
DZIEDZICTWO MÖLLER'S
Poznaj historię tranu Möller's
Tran to olej z wątroby dorsza. Jego właściwości znane są od tysiącleci. Wzmianki o tranie pojawiały się nawet w Biblii. Jednak za ojczyznę tranu przyjmuje się Norwegię.
W Norwegii tran produkowany jest od ponad tysiąca lat. W przeszłości garbowano nim skórę, konserwowano deski podłogowe i ściany domów wystawione na działanie wiatru, stosowano w lampach oliwnych. Jego zdrowotne właściwości odkryto znacznie później. W XVII wieku zauważono, że spożywanie tranu ma korzystny wpływ na zdrowie, niektórzy lekarze rekomendowali stosowanie tranu w przypadku krzywicy i reumatyzmu. Jednak sposób wytwarzania tranu sprawiał, że jego smak i zapach nie był przyjemny i wiele osób nie chciało go pić.
Norweski farmaceuta Peter Möller postanowił jako pierwszy zrealizować pomysł powszechnego stosowania tranu w celach zdrowotnych. Zauważył, że ludzie żyjący wzdłuż wybrzeża norweskiego i spożywający regularnie tran rzadko zapadają na choroby.
W 1854 roku Peter Möller założył na Lofotach fabrykę, w której opatentował proces produkcji i oczyszczania tranu. Wprowadził m.in. metodę wykorzystywania pary w celu ekstrakcji tranu, co zapewnia zachowanie cennych składników odżywczych. Metody opracowane w tamtych czasach pozostają niemal niezmienione. Ulepsza się natomiast technologię przetwarzania tranu, dzięki czemu dzisiejszy Möller's Tran Norweski ma przyjemny smak i zapach.
Möller's Tran Norweski to olej z wątroby dorszy wytwarzany według tradycyjnej receptury w Norwegii. Jest bogatym naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin A, D i E. Wytwarzany jest z ryb poławianych w najczystszych wodach Oceanu Arktycznego.
Norwegowie to naród w Europie, w którym najwięcej osób dożywa wieku 100 lat w pełnym zdrowiu. Zdrowe tradycje żywieniowe przekazywane są tam z pokolenia na pokolenie. W Norwegii tran jest ważnym składnikiem diety. Möller's Tran Norweski to produkt od ponad 150 lat stosowany przez całe rodziny w Norwegii w celu wspomagania odporności i zdrowia. Jest to najczęściej wybierany przez Norwegów tran, co potwierdza jego wysoką jakość i zaufanie do marki. Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witamina D3 zawarte w tranie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego Norweska Izba ds. Żywienia zaleca stosowanie tranu codziennie wszystkim osobom, począwszy od czwartego tygodnia, przez całe życie.
Farmaceuta Peter Joachim Möller (1793-1869), który jako pierwszy opatentował proces produkcji tranu.
Lofoty (norw. Lofoten) to malowniczy archipelag na Morzu Norweskim. Charakteryzuje się czystymi, arktycznymi wodami i nieskażonym środowiskiem naturalnym. Jest to miejsce połowu dorszy i jednocześnie miejsce produkcji tranu Möller's. Dorsze wykorzystywane do produkcji tranu poławiane są bezpośrednio u wybrzeży, gdzie również usytuowana jest fabryka. Gwarantuje to świeżość surowca, co zabezpiecza produkt przed utlenieniem i jest jednym z najważniejszych warunków wysokiej jakości tranu!


JAK POWSTAJE MOLLERS
Wykorzystanie najwyższej klasy surowców sprawia, że tran Möller's jest produktem najlepszej jakości. Ponad 150-letnie doświadczenie i wiedza pomagają nam modyfikować i usprawniać proces produkcji. W jego rezultacie otrzymujemy najlepszy tran z dorsza i lej rybny, bogate w witaminę D oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają między innymi odporność, koncentrację oraz układ krwionośny.
Produkty Möller's podlegają ścisłej kontroli pod względem zawartości omega-3, poziomu utlenienia i czystości. Unikalny proces produkcji zapewnia gwarancję dobrego smaku i świeżości. Ryby łowione są w jednych z najczystszych wód na świecie (w Norwegii), a ich dostawcy cieszą się dużym zaufaniem i uznaniem wśród lokalnych władz oraz posiadają odpowiednia dokumentację.

Najwyższa jakość
W produkcji tranu korzystamy z bogatej w cenne składniki wątroby arktycznego dorsza norweskiego, zwanego Skrei, który łowiony jest w Lofotach i Vesteralen - to jedne z najczystszych wód na świecie.

Zaawansowana technologia produkcji
Nasza marka powstała w 1854 roku, a w jej wieloletniej tradycji wykorzystywanie są wiodące technologie. Dzięki nowoczesnym metodom przetwarzania tran norweski Möller's jest czysty i dobry w smaku.

Zapewnienie i kontrola jakości
Nasze standardy przewyższają normy ustalone przepisami. Dział jakości pilnuje, aby produkty, które trafiają do sklepów spełniały wymogi określone dla suplementów diety.


CERTYFIKATY MOLLERS
Orkla Food Safety Standard: Standardy Bezpieczeństwa Żywności Orkla
Rygorystyczne reguły produkcji w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności OFSS jest porównywalny z BRC (Brytyjskie Konsorcjum Handlu Detalicznego) najpopularniejszego i uznawanego za jeden z najdoskonalszych na świecie systemów zarządzania i kontroli jakości stosowanych przy produkcji żywności.

ISO 22 000: System Zarządzania Bezpieczeństwem Zdrowotnym Żywności
Harmonizuje różne standardy i wytyczne dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności w łańcuchu dostaw. Dba między innymi o podstawowe warunki i działania by zapewnić higieniczne środowisko w łańcuchu żywnościowym odpowiednie dla prowadzenia produkcji i dostarczenia bezpiecznych do spożycia przez ludzi produktów.

HACCP: System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
Ma na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że producent wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.

Norwegian Food Safety Authority: Norweski Urząd Bezpieczeństwa Żywności
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (norweski: Mattilsynet) to norweska agencja rządowa odpowiedzialna za bezpieczeństwo produkcji żywności i wody pitnej. Zajmuje się również takimi obszarami, jak zdrowie ludzi, roślin, ryb i zwierząt; dba o standardy przyjaznych środowisku procesów produkcji oraz etycznie akceptowalnych form hodowli zwierząt i ryb. Jej działalność związana jest również z kontrolą produkcji kosmetyków i lekarstw oraz pracy personelu służby zdrowia zwierząt.



 

MOLLERS TRAN NORWESKI - MOLLERS SYROP
Möller's Tran Norweski to tran w płynie otrzymywany z wątroby dorsza arktycznego. Stanowi uzupełnienie codziennej diety w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, D i E. To doskonałe rozwiązanie dla całej rodziny.
Möller's Tran Norweski o aromacie naturalnym stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, D i E. Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu1, pomagają utrzymać prawidłowe widzenie1 oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca
Witamina D pobudza absorpcję wapnia w organizmie, sprzyjając budowie mocnych kości, a także odporności. Witamina A odgrywa kluczową rolę w procesie widzenia oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Witamina E pełni funkcję przeciwutleniacza. Produkt dostępny jest w trzech wersjach smakowych: o aromacie naturalnym, cytrynowym i owocowym.
STOSOWANIE:
Zalecana dzienna dawka dla niemowląt:
- 2,5 ml od 6 tygodnia do 6 miesiąca życia,
- powyżej 6 miesiąca życia należy stopniowo zwiększać dawkę do 5 ml dziennie (1 mała łyżeczka).
Zalecane dzienne spożycie: dzieci powyżej 3 roku życia i dorośli - 5 ml.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Nie ma dróg na skróty do dobrego zdrowia
Troszczyć się o zdrowie należy codziennie. Przyjmując regularnie tran Möller's wzmacniasz przede wszystkim swoją odporność, a tym samym zdrowie. Möller's Tran Norweski dostępny jest w 3 różnych smakach, a wg badań IMS jest numerem 1 w aptekach wśród tranów.
Sposób przechowywania: Po otwarciu butelkę przechowywać w lodówce, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Stosowanie oleju z wątroby dorsza, zgodnie z zaleceniami producenta, jest bezpieczne podczas ciąży i karmienia piersią.
Jednoczesne przyjmowanie tranu oraz innych preparatów zawierających witaminy A i D przez kobiety w ciąży i dzieci, powinno być konsultowane z lekarzem.

MOLLERS KAPSUŁKI - TRAN W KAPSUŁKACH
Möller's Tran Norweski w kapsułkach to tran otrzymywany z wątroby dorsza arktycznego. Stanowi uzupełnienie codziennej diety w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, D i E. To doskonałe rozwiązanie dla całej rodziny.
Möller's Tran Norweski o aromacie naturalnym stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, D i E. Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu1, pomagają utrzymać prawidłowe widzenie1 oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca2
Witamina D jest ważna dla odporności organizmu oraz pobudza absorpcję wapnia, sprzyjając budowie mocnych kości. Witamina D pobudza absorpcję wapnia w organizmie, sprzyjając budowie mocnych kości, a także odporności. Witamina A odgrywa kluczową rolę w procesie widzenia oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Witamina E pełni funkcję przeciwutleniacza.
STOSOWANIE:
Aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę kwasów omega-3 (EPA i DHA) zaleca się przyjmowanie 5-8 kapsułek dla dzieci powyżej 3. Roku życia i dorosłych.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Stosowanie oleju z wątroby dorsza, zgodnie z zaleceniami producenta, jest bezpieczne podczas ciąży i karmienia piersią. Jednoczesne przyjmowanie tranu oraz innych preparatów zawierających witaminy A i D przez kobiety w ciąży i dzieci, powinno być konsultowane z lekarzem.
Nie ma dróg na skróty do dobrego zdrowia
Troszczyć się o zdrowie należy codziennie. Przyjmując regularnie tran Möller's wzmacniasz przede wszystkim swoją odporność, a tym samym zdrowie. Möller's Tran Norweski dostępny jest w 3 różnych smakach, a wg badań IMS jest numerem 1 w aptekach wśród tranów.

MOLLERS 50+ - TRAN NORWESKI DLA OSÓB DOJRZAŁYCH
Möller's 50+ Tran Norweski to suplement diety opracowany tak, by w szczególny sposób dbać o potrzeby osób po 50. roku życia. Jest to jedyny tran na polskim rynku ze zwiększoną dawką witaminy D3 - niezbędnej dla słabnących z wiekiem kości.
Wspomaga odporność: Witamina D wspomaga odporność. Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina E chroni komórki organizmu przed działaniem utleniającym.
Pomaga utrzymać zdrowe kości. Witamina D pomaga w prawidłowym wykorzystywaniu wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Dba o serce. Kwasy omega-3 przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca (DHA i EPA)1, mózgu oraz wspomagają widzenie (DHA).
STOSOWANIE:
Zalecane dzienne spożycie: dorośli - 5 ml. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.


MOLLERS FORTE - TRAN NORWESKI SKONCENTROWANY DLA DOROSŁYCH
Möller's Forte to skoncentrowane źródło kwasów omega-3 i witaminy D, A i E tylko w 2 kapsułkach. Jest to doskonała propozycja dla osób dorosłych, którym zależy na wzmocnieniu odporności w wygodny sposób.
Möller's Forte zawiera skoncentrowaną dawkę kwasów omega-3 oraz witaminy D, A i E, które wspomagają pracę mózgu, wzmacniają odporność, dbają o serce, wzmacniają zęby i kości.
Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu1, pomagają utrzymać prawidłowe widzenie1 oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca2
Witamina D jest ważna dla odporności organizmu oraz pobudza absorpcję wapnia w organizmie, sprzyjając budowie mocnych kości i zębów. Witamina A odgrywa kluczową rolę w procesie widzenia oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Witamina E pełni funkcję przeciwutleniacza.
Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych, które preferują formę kapsułek i wygodne stosowanie: tylko 2 kapsułki dziennie! Zaleca się w celu uzupełnienia diety w kwasy omega-3 (DHA i EPA) oraz witaminy A, D i E.
STOSOWANIE:
Dorośli 2 kapsułki dziennie, popijając płynem.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej (15-25° C), w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.


MOLLERS SERCE - TRAN NORWESKI DLA ZDROWEGO SERCA
Möller's Serce to jedyny produkt na rynku zawierający wysoką dawkę kwasów omega-3 z ryb i ALA z roślin stworzony by wspomagać pracę serca.
Möller's Serce zawiera unikalne połączenie kwasów omega-3 EPA, DHA oraz ALA, a także witaminę E. Składniki zawarte w Möller's Serce:
korzystnie wpływają na poziom cholesterolu
pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
wspierają prawidłową pracę serca
Kwas α-linolenowy (ALA) jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm. ALA i jego pochodne są składnikami triglicerydów, estrów cholesterolu oraz fosfolipidów i wchodzą w skład błon komórkowych w organizmie ludzkim. W organizmie człowieka kwas ALA pomaga w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu we krwi1. Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA - mają udokumentowany, pozytywny wpływ na ciśnienie krwi2 oraz przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca3.
Witamina E - jest antyoksydantem i pomaga chronić komórki przed działaniem utleniającym.
STOSOWANIE:
2 kapsułki dziennie
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej (15-25° C), w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.
Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną, zrównoważoną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.


MOLLERS BABY - TRAN NORWESKI DLA NIEMOLĄT OD 6MIESIĄCA ŻYCIA ORAZ DLA KOBIET W CIĄŻY
Mollers BABY Moller's Tran Norweski Syrop tran dla dzieci od 6m-ca kobiet w ciąży omega-3
Dla zdrowia Maluszka i Mamy!
Dla niemowląt, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią
Preparat do postępowania dietetycznego w celu:
- wspomagania prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dziecka
- wspomagania prawidłowej pracy mózgu i wzroku
- uzupełniania diety pacjentów z obniżoną odpornością
Naturalne źródło witaminy D. Bogaty w omega-3.
Dla zdrowia Maluszka i Mamy!
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego MOLLERS BABY
Dla zdrowia Maluszka i Mamy!
Moller's Baby Tran Norweski to wysokiej jakości i czystości tran z dorsza, opracowany tak, aby w bezpieczny sposób uzupełniać dietę pacjentów: niemowląt, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią w odpowiednią porcję kwasów omega-3 i witamin potrzebnych dla zdrowia.
Moller's Baby to naturalne źródło kwasów omega-3 (DHA i EPA) oraz witamin D i A. Witamina D pomaga zachować odporność i wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci. Kwasy DHA i EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowej pracy serca1. Kwas DHA wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz narządu wzroku2. Kwas DHA wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia3. Spożywanie kwasu DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu oraz niemowląt karmionych piersią.
Przy dziennym spożyciu: 1250 mg DHA i EPA,2 250 mg DHA,3100 mg DHA, 4 przez kobiety 200 mg DHA i EPA ponad zalecane dzienne spożycie.
STOSOWANIE:
- niemowlęta od 6 miesiąca życia i dzieci do 3 lat: 2,5 ml;
- kobiety w ciąży i karmiące piersią: 5 ml.
Stosowanie zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia są ważne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.
Ważne: Produkt przyjmowany pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia, nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Skład:
Wartość odżywcza w 100 ml w 2,5 ml
Wartość energetyczna 3404 kJ (828 kcal) 85 kJ (21 kcal)
Białko 0g 0g
Węglowodany 0g 0g
Tłuszcz 92 g 2,3 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 14 g 0,35 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 26 g 0,65 g
w tym kwasy tłuszczowe omega-3 24 g 0,6 g
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) 12g 0,3 g
- kwas eikozapentaenowy (EPA) 8g 0,2 g
Witamina D 200 mcg 5mcg
Witamina A 5000mcg 125mcg
Witamina E 200 mg 5 mg
Składniki: olej z wątroby dorsza (naturalne źródło wit. A i D), octan DL-alfa-tokoferylu (wit. E), mieszanina tokoferoli (przeciwutleniacz).
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w temperaturze pokojowej (15-25°C). Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.


 

KWASY OMEGA-3
Co to są kwasy omega-3?
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi składniki, które są potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania. Nie może w niej zabraknąć tłustych ryb morskich, które są naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (szczególnie EPA i DHA).
Kwasy omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), pochodzące z oleju z ryb morskich (kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy - DHA) oraz z produktów roślinnych (kwas α- linolenowy ALA). Pełnią ważną rolę na każdym etapie życia człowieka. Sprzyjają odpowiedniej pracy mózgu, układu nerwowego i narządu wzroku. Pozytywnie wpływają na funkcje intelektualne (pamięć, szybkość uczenia się, koncentracja, twórczość, rozumienie mowy). Dodatkowo wspomagają naturalną odporność organizmu.
Znaczenie kwasów omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, od momentu poczęcia przez całe życie. Kwasy te są głównym budulcem m.in. mózgu płodu, a później człowieka dorosłego. Są ważne dla budowy i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i oczu. Wchodzą w skład błon komórkowych naczyń krwionośnych, pozytywnie wpływają na serce. Mają wpływ na procesy zapalne i reakcje alergiczne w naszym organizmie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.
Naturalne źródła kwasów omega-3
Najważniejszym źródłem kwasów omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy)jest tłuszcz ryb morskich żyjących na dużych głębokościach.. Natomiast kwas ALA (kwas α-linolenowy) na przykład w olejach roślinnych takich, jak: rzepakowy czy lniany.

KWAS Α-LINOLENOWY ALA - KWAS EPA I DHA
Zielonolistne warzywa - Algi
Olej sojowy - Fitoplankton morski
Olej lniany - Ryby morskie (dorsz, śledź, makrela, szproty, sardynki, łosoś)
Olej rzepakowy -
Ryby mórz południowych mają więcej kwasu EPA, a ryby mórz północnych mają więcej kwasu DHA.
Ryby hodowlane mają mniej kwasów omega-3, ponieważ karmione są paszą wzbogacaną kwasami omega-6. Poza tym mogą dodatkowo zawierać metale ciężkie i dioksyny.

PRODUKT PORCJA - DOSTARCZAJĄCA 1G EPA+DHA
Tuńczyk świeży 65-350g
Łosoś atlantycki 40-70 g
Makrela 54-250 g
Śledź 54-250 g
Sardynki 50-90 g
Halibut 85-215 g
Sola 200 g
Dorsz 355 g
Krewetki 315 g
Möller's Tran Norweski 1 łyżeczka (5 ml)
Zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3
Kwas α-linolenowy i długołańcuchowe kwasy omega-3 (EPA i DHA) powinny dostarczać przynajmniej 1-2% dziennej energii.. Mając to na uwadze, norwescy eksperci rekomenduję spożycie kwasów omega-3 na poziomie od 1 do 2 g dziennie. Jest to ilośc całkowicie bezpieczna dla organizmu, niemniej jednak, bardzo trudno jest ją dostarczyć tylko dzięki odpowiedniej diecie.
Kobiety w ciąży i małe dzieci powinny unikać spożywania ryb morskich częściej niż 1 raz w tygodniu, ze względu na zwiększone ryzyko zatrucia rtęcią i dioksynami. Substancje te gromadzą się w rybach z akwenu mórz europejskich i arktycznych. Dlatego też ciężarnym i małym dzieciom zaleca się suplementy, które są starannie oczyszczane z zanieczyszczeń, a ich skład podlega surowej kontroli.
Badania stanu zdrowia ludności przeprowadzone w naszym kraju wskazują, że Polacy jedzą za mało ryb morskich. 80% Polaków je ryby raz w tygodniu lub rzadziej, podczas gdy powinniśmy spożywać 2 posiłki z ryb morskich tygodniowo.
Należy pamiętać, że nawyki żywieniowe dzieci są kształtowane przez dorosłych
O wyborze diety dla dzieci decydują przede wszystkim mamy. Jak wynika z przeprowadzonych w Polsce badań dotyczących odżywiania dzieci, mamy nie zawsze wiedzą,, jakie znaczenie mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne m.in. do prawidłowego rozwoju mózgu. Badanie wykazało również, że mimo iż tran i inne oleje rybne wymieniane są jako bardzo ważne wśród produktów mających wpływ na rozwój umysłowy (na drugim miejscu po mleku), mamy stosunkowo rzadko podają je swoim dzieciom (często nie mają same przekonania i w ten sposób przenoszą swoje ograniczenia na przyzwyczajenia żywieniowe swoich dzieci.
Konsekwencje niedoborów kwasów omega-3
Ze względu na wiele istotnych funkcji, jakie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 spełniają w organizmie, ich niedobory w pożywieniu mają bardzo istotne konsekwencje zdrowotne.
Konsekwencje niedoboru EPA i DHA
Stwierdzono, że niedobór DHA może spowodować spowolnienie dojrzewania mózgu i hamować rozwój intelektualny i psychoruchowy dziecka.
Wykazano, że niedobór DHA może spowodować zaburzenia widzenia u niemowląt i dzieci.
Przypuszcza się, iż niedobór EPA i DHA w żywieniu kobiet w ciąży stanowić zagrożenie życia dla wcześniaków ze względu na możliwość wystąpienia niewydolności oddychania spowodowanej niedoborem surfaktantu.
EPA i DHA odgrywają rolę w regulacji odporności na zakażenia wirusowe i bakteryjne.
Wstępne badania sugerują, że EPA i DHA mogą mieć wpływ na mechanizmy epigenetyczne niektórych chorób, w szczególności na powstawanie cukrzycy typu I.
Istnieją pośrednie dowody, że niedobór EPA i DHA w żywieniu dzieci może zwiększać ich nadwrażliwość komórkową na alergeny.

 

WITAMINA D
Rola witaminy D w organizmie
Witamina D ma szerokie spektrum działania, a jej rola w organizmie jest bardzo istotna. Od dawna stosowano ją w zapobieganiu krzywicy i osteoporozy. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że witamina D3 jest niezwykle ważna w celu wspomaganiu odporności. Dodatkowo witamina D bierze udział w procesie wchłaniania wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego i przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i zębów. Jako lek ma szerokie zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworowych, układu krwionośnego, stwardnieniu rozsianym, stanach zapalnych skóry etc. 1)
Naturalne źródła witaminy D
W Polsce odnotowuje się wysoki odsetek niedoborów witaminy D we wszystkich grupach wiekowych. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednią jej ilość. Najlepiej przyswajalną formą wit. D jest witamina D3 (ma ok. od 3 do 10 razy silniejsze działanie niż witamina D2). Witaminę D3 uzyskujemy przede wszystkim w wyniku syntezy skórnej na skutek ekspozycji słonecznej. Drugim naturalnym źródłem witaminy D3 jest pokarm - w tym przede wszystkim tłuste ryby, takie, jak łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, produkty mleczne oraz żółtkach jaj. Tran i oleje rybne są najbogatszym, naturalnym źródłem witaminy D3.
Obniżona synteza wit. D u osób starszych
Niedobory witaminy D to problem powszechny, dotyczący osób w każdym wieku. Są jednak czynniki, które dodatkowo zwiększają ryzyko niedoborów. Witamina D zostaje wytworzona w naszym organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. W naszym klimacie, w okresie od jesieni do wiosny, nie ma odpowiedniego nasłonecznienia. Osoby starsze mają obniżoną zdolność syntezy witaminy D (u osób powyżej 70. roku życia synteza obniżona jest nawet o 75%*) i nawet latem ich organizm nie jest w stanie wytwarzać jej w odpowiednich ilościach Dlatego u osób starszych, w szczególności tych powyżej 65 roku życia, występują ciężkie niedobory witaminy D, które przyczyniają się do większej liczby złamań kości (niedostateczna mineralizacja kości).
U osób powyżej 65. roku życia zaleca się suplementację witaminą D w dawce 800-1000 IU/dobę przez cały rok (również w miesiącach letnich przy braku odpowiedniej syntezy skórnej).


MOLLERS - TRAN NORWESKI DLA KOBIET W CIĄŻY*
Dieta dla dwojga.
Aby ciąża przebiegała prawidłowo i dziecko dobrze się rozwijało, kobieta musi się odpowiednio odżywiać. Warto pamiętać, że jeszcze przed urodzeniem maleństwa, mama kształtuje jego prawidłowe nawyki żywieniowe. Za pośrednictwem wód płodowych uczy je rozpoznawać smak spożywanych przez nią pokarmów. Nauka ta trwa również po narodzinach - naturalnie karmione niemowlę poznaje różne smaki i zapachy przenikające do mleka matki.
Aby dzieci rosły w pełni sił.
Każda mama chce, aby jej pociecha była zdrowa i szczęśliwa. Jednak aby tak się stało, powinna zweryfikować swój codzienny jadłospis. Czy znajdują się w nim składniki konieczne dla rozwoju malca, w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3?
Ważne dla dziecka kwasy omega-3.
Od poczęcia, przez ciążę, karmienie i pierwsze lata intensywnego wzrostu, odpowiednia ilość kwasów omega-3 wpływa na prawidłowy rozwój dzieci. Dostarczanie kwasów omega-3 jest tym ważniejsze, że organizm człowieka nie potrafi sam ich wytwarzać. Musimy więc przyjmować je z pokarmem, bądź w postaci specjalnych suplementów.
Odpowiednia ilość kwasów omega-3 ma bardzo duże znaczenie dla zrównoważonego rozwoju dziecka, a także samopoczucia mamy i prawidłowego przebiegu ciąży.
W ciąży ostrożnie z rybami.
Ryby słodkowodne, takie jak karp czy okoń, nie są źródłem kwasów omega-3. Kwasy te znajdują się natomiast w tłustych rybach morskich (zob. omega-3). Polscy eksperci z dziedziny żywienia przestrzegają, aby kobiety w ciąży spożywały ryby wyłącznie z nieskażonych akwenów morskich. Niestety, morza i oceany są coraz bardziej zanieczyszczone. W związku z tym spożywanie w dużej ilości ryb zwiększa ryzyko zatrucia rtęcią i dioksynami. Mamy powinny unikać jedzenia ryb morskich częściej niż raz w tygodniu, a aby uzupełnić kwasy omega-3 w diecie, mogą stosować specjalne suplementy.
Produkty Möller's zawierają rekomendowaną dzienną dawkę kwasów omega-3.
Dla kobiet karmiących*
Nawyki żywieniowe przekazywane dziecku.
Karmiące mamy coraz częściej zdają sobie sprawę, że dieta ma kolosalny wpływ na ich dzieci. Spożywane przez nie posiłki są jedynym źródłem substancji odżywczych rosnących pociech.
Matka wraz z pokarmem przekazuje niemowlęciu swoje nawyki żywieniowe, uczy i przyzwyczaja je do smaków, które niebawem będą włączane do jego diety.
Kwasy tłuszczowe w mleku.
Skład diety matki karmiącej piersią wpływa na jakość tłuszczów w jej mleku. Ilość tłuszczów w nim zawartych jest jednak niezmienna. Ważne jest, aby w mleku matki karmiącej była właściwa proporcja kwasów tłuszczowych, aby zawierało ono dużą ilość kwasów omega-3 (zwłaszcza DHA), niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka (zob. omega-3).
* dieta kobiety ciężarnej i karmiącej powinna być konsultowana z lekarzem

 

MOLLERS - TRAN NORWESKI DLA NIEMOWLĄT POWYŻEJ 6 TYGODNIA ŻYCIA
Wszystko, co najlepsze dla dziecka.
Niemowlę jest dumą rodziców. Potrafi zmienić cały nasz świat. Patrzymy z zachwytem, jak rośnie, jak codziennie uczy się czegoś nowego, jak poznaje otoczenie i kształtuje swoją osobowość. Jednak już od pierwszych chwil zastanawiamy się, czy dostaje wszystko, co najlepsze?
Dieta maluszka.
Stałą troską rodziców jest odpowiednia dieta malca. Czy znajdują się w niej wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, szczególnie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3? (zob. omega-3). Kwasy te znajdują się w mleku matki, jednak ich ilość może być różna, w zależności od tego, co kobieta je, czy w jej diecie znajduje się odpowiednia ilość morskich ryb.
Dieta maleństwa, zwłaszcza nie karmionego piersią, powinna być wzbogacana w kwasy omega-3 (w szczególności kwas DHA).
Zdrowe nawyki żywieniowe.
Dziecko już od pierwszych dni życia poznaje smaki i uczy się ich. Nawyki żywieniowe wykształcone w dzieciństwie przenoszone są w dorosłe życie, warto więc zadbać, by od początku były one dobre.
W jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć kwasów omega-3, aby dzieci rosły zdrowo i nie chorowały.


MOLLERS - TRAN NORWESKI DLA STARSZEGO DZIECKA
Dziecko to nie mały dorosły
Przy komponowaniu jadłospisu dla naszej pociechy należy pamiętać, że jej zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest inne od naszego. Dieta dla dziecka musi być wyjątkowo bogata w witaminy, mikro i makroelementy, minerały i zdrowe tłuszcze (takie, jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3). Dlatego też przygotowując posiłki, powinniśmy uwzględniać indywidualne potrzeby malucha i dostosowywać je do wieku dziecka.
Wyzwania dla starszaka
Przed starszakiem stoi wiele wyzwań. Idzie do przedszkola, gdzie spotyka się z innymi dziećmi, uczy się czytać, pisać. Potrzebuje wiele energii i koncentracji, aby sprostać zabawie, i nauce. Niestety, kontakty z innymi dziećmi narażają również na infekcje, które mogą osłabić układ odpornościowy i negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka.
Co więc powinno znaleźć się w diecie starszaka?
Zdecydowanie ryby. Ryby morskie są głównym i bezpośrednim źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (zob. omega-3), które korzystnie działają na zdrowie. Niestety, starsze dzieci jadają ryby bardzo rzadko. Dlatego też tak ważne jest, aby regularnie uzupełniać kwasy omega-3 w ich diecie.

MOLLERS - TRAN NORWESKI DLA DOROSŁYCH I DOJRZAŁYCH
Zainwestuj w swoje zdrowie
Każdy z nas wie, że najlepszą inwestycją jest ta we własne zdrowie. Warto zacząć dbać o zdrowie jak najwcześniej. Pomogą nam w tym dobre praktyki na co dzień.
Zdrowy tryb życia to zarówno codzienny ruch na świeżym powietrzu, właściwy i wystarczająco długi odpoczynek, jak też mądre nawyki żywieniowe. W naszej diecie powinniśmy dostarczać wszystkie niezbędne składniki, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować.
Odpowiednia dieta wspiera zdrowie na co dzień i jest inwestycją na przyszłość.
Mega omega-3
Cenne właściwości kwasów omega-3 zostały odkryte w latach 70. XX wieku, chociaż ryby, które są ich głównym źródłem, znane były ze swych zdrowotnych właściwości od tysiącleci. Lekarze i dietetycy biją na alarm, że ciągle spożywamy za mało kwasów omega-3, a nasze organizmy nie mogą bez nich prawidłowo funkcjonować. Powinny być dostarczane w odpowiedniej dawce (większość ekspertów zaleca ok. 1 g dziennie) aby zaspokajać potrzeby organizmu.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to składniki niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Dbają o prawidłowe funkcjonowanie serca, wspomagają pracę mózgu, i jak sama nazwa wskazuje, są niezbędne dla naszego organizmu przez całe życie. Kwasy omega-3 występują w tłustych rybach morskich, a w diecie Polaków jest ich zdecydowanie za mało.
Tran dla zdrowia
Dlatego od pokoleń znany jest tran, który niesie wiele korzyści nie tylko dla dzieci w czasie ich wzrostu i rozwoju, ale też dla dorosłych.
Tran Möller's, produkowany w Norwegii od 150 lat, jest bogatym źródłem omega 3
Zawiera również istotną dla zdrowia witaminę D3, najskuteczniejszą formę witaminy D występującej w naturze. Witamina D3 jest ważna dla budowy mocnych kości i zębów. Wzmacnia również odporność.
Dzięki unikalnej kombinacji niezbędnych kwasów omega-3 oraz witamin D3 i A picie tranu przynosi wymierne korzyści dla zdrowia:
- pomaga utrzymać zdrowe serce,
- silne kości,
- wspomaga pracę mózgu,
- dba o prawidłowe widzenie,
- wzmacnia odporność.
Zdrowie w kapsułce
W aptekach dostępne są również nowoczesne preparaty z omega-3 i witaminami w kapsułkach. Dzisiejsza codzienność wymaga od nas aktywności i mobilizacji. Dla osób, które stawiają na wygodę, najlepszym wyborem jest Möller's Forte, suplement diety zawierający skoncentrowane kwasy omega-3 oraz witaminy D, A i E - w kapsułkach. Składniki Möller's Forte wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Natomiast dla wszystkich tych, którzy dbają o serce lub których tryb życia może sprzyjać występowaniu dolegliwości sercowo-naczyniowych, idealnym rozwiązaniem jest Möller's Serce. Suplement diety Möller's Serce zawiera zalecaną przez ekspertów dawkę kwasów omega-3 EPA, DHA oraz ALA, a także witaminę E. Składniki te korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, wspierają prawidłową pracę serca.

 

PYTANIA I ODPOWIEDZI - TRAN MOLLERS

Od lat słyszałam, ze witamina D3 jest ważna dla budowy zdrowych kości i zębów oraz że podaje się ją niemowlętom. Teraz coraz częściej czytam, że witamina D jest ważna dla zdrowia. Jaką rolę pełni w organizmie?
Witamina D ma szerokie spektrum działania, a jej rola w organizmie jest bardzo istotna. Od dawna stosowano ją w zapobieganiu krzywicy i osteoporozy. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że witamina D3 ma ważną rolę we wspomaganiu odporności, większą nawet niż witamina C. Dodatkowo witamina D bierze udział w procesie wchłaniania wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy. Jako lek ma szerokie zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworowych, układu krwionośnego, stwardnieniu rozsianym, stanach zapalnych skóry etc. W Polsce odnotowuje się wysoki odsetek niedoborów witaminy D we wszystkich grupach wiekowych. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednią jej ilość. Bogatymi, naturalnymi źródłami witaminy D są m.in. tran i tłuste ryby morskie.

Słyszałam, że osoby starsze i otyłe narażone są szczególnie na ryzyko wynikające z niedoboru witaminy D.
Niedobory witaminy D to problem powszechny, dotyczący osób w każdym wieku. Są jednak czynniki, które dodatkowo zwiększają ryzyko niedoborów. Witamina D zostaje wytworzona w naszym organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. W naszym klimacie, w okresie od jesieni do wiosny, nie ma odpowiedniego nasłonecznienia. U osób starszych, w szczególności tych powyżej 65 roku życia, nawet latem organizm nie jest w stanie wytwarzać jej w odpowiednich ilościach. Podobnie jest w przypadku osób otyłych. Takie osoby powinny w szczególności zadbać o odpowiednią suplementację witaminy D. Inne powody niedoborów witaminy D to praca w zamkniętych pomieszczeniach, stosowanie kremów z filtrem UV (wskazane z kolei ze względu na ochronę skóry), siedzący tryb życia, stosowanie niektórych leków oraz dieta uboga w tłuste ryby i mleko.

Cenię sobie zdrowy styl życia i zależy mi na stosowaniu naturalnych produktów. Jakie produkty są bogatym źródłem witaminy D?
Witamina D obecna jest przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, a ponadto w produktach mlecznych oraz żółtkach jaj. Warto też sięgać po tran i oleje rybne, które są najbogatszym, naturalnym źródłem witaminy D.

Wiem, że tran jest zdrowy i zawiera zarówno kwasy omega-3, jak i witaminę D. Nie mogę jednak przekonać się do jego picia, bo pamiętam, jak okropnie smakował w dzieciństwie. Czy są dostępne produkty o podobnych właściwościach?
Wiele osób kojarzy tran z nieprzyjemnym smakiem i zapachem. Warto jednak wiedzieć, że obecnie w aptekach dostępne są trany, które zdecydowanie różnią się od tych sprzed lat. Trany Möller's cytrynowy i owocowy są najchętniej wybierane przez Polaków, ze względu wysoką jakość oraz smak. Aromat i zapach zachęcają do spróbowania. Trany te zostały też uhonorowane międzynarodową nagrodą smaku. Warto pić je schłodzone (trany należy przechowywać w lodówce), ewentualnie popić małą ilością wody. Osobom, które nie chcą przekonać się do tranu, polecane są kapsułki tranu Möller's. Należy je przyjmować w ilości 5-8 dziennie. Od niedawna dostępny jest w polskich aptekach produkt zawierający najważniejsze składniki tranu skoncentrowane tylko w dwóch kapsułkach - Möller's Forte. Jest to wyjątkowo wygodna forma, zapewniająca podobne korzyści dla zdrowia jak tran.

Co oznacza nazwa „niezbędne" nienasycone kwasy omega-3?
Organizm sam potrafi wytwarzać większość substancji tłuszczowych, których potrzebuje, ale niektóre typy kwasów tłuszczowych muszą być dostarczone z pożywieniem. Nazywa się je niezbędnymi kwasami tłuszczowymi i występują one w dwóch grupach: kwasy tłuszczowe omega-3 i kwasy tłuszczowe omega-6. Współczesne pożywienie zawiera zwykle dostateczne lub nawet zbyt duże ilości omega-6, ale zdecydowanie za mało kwasów omega-3. A są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dieta naszych przodków pozwalała na przyswajanie znacznie większej ilości kwasów omega-3 wraz z pożywieniem. Obecnie jemy dużo mniej naturalnych produktów m.in. tłustych ryb, zielonych warzyw i nasza dieta jest zdecydowanie uboższa w te cenne składniki.

Dlaczego stosowanie kwasów omega-3 jest takie ważne i dla kogo są polecane?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, od momentu poczęcia przez całe życie. Kwasy te są głównym budulcem m.in. mózgu płodu, a później człowieka dorosłego. Są ważne dla budowy i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i oczu. Wchodzą w skład błon komórkowych naczyń krwionośnych, pozytywnie wpływają na serce. Mają wpływ na procesy zapalne i reakcje alergiczne w naszym organizmie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.

Jakie są naturalne źródła kwasów omega-3?
Podobnie jak witamina D kwasy omega-3 występują w tłustych rybach morskich oraz w owocach morza, algach i tranie. Lekarze i naukowcy zalecają zwykle spożycie 1 grama kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Jak być pewnym, że nasz organizm otrzymał zalecaną dawkę? Optymalnym rozwiązaniem jest tran Möller's, zawierający zalecaną dawkę kwasów omega-3 w jednej łyżeczce, a dodatkowo będący źródłem witamin: A, D i E. Tran Möller's to olej z wątroby dorszy, wyławianych w czystych wodach Morza Arktycznego. W jego produkcji wykorzystuje się zarówno tradycyjne metody, jak też nowoczesne technologie, które pozwoliły m.in. na zniwelowanie dawnego smaku i zapachu. Tran Möller's podlega stałej kontroli, aby zapewnić najwyższą jakość, czystość i zawartość składników odżywczych. Jest dostępny w trzech smakach: naturalnym, cytrynowym i owocowym, w zależności od upodobań dzieci i dorosłych. Warto, aby tran stosowały całe rodziny - dla zdrowia i odporności.

W jakich innych produktach spożywczych poza tłustymi rybami morskimi i tranem występują kwasy tłuszczowe omega-3?
Prawdziwym źródłami "matki kwasów tłuszczowych" kwasu alfa-linolenowego (ALA) są plankton i orzechy. Kwasy DHA i EPA w niewielkich ilościach (1-9%) wytwarzane są z kwasu ALA w naszym organizmie. Jako długie łańcuchy znajdują się wyłącznie w produktach pochodzenia morskiego takich jak tłuste ryby morskie oraz olej z wątroby dorsza.
"Rynek apteczny zagęścił się ostatnio suplementami zawierającymi kwasy omega-3. Wiele z nich to niestety produkty niskiej jakości - stwierdza dr hab. M. Kozłowska-Wojciechowska. - Trzeba pamiętać, że tran tranowi nierówny. Najważniejsza jest zawartość kwasów omega-3, która powinna pokrywać lub być bliska dziennemu zapotrzebowaniu (tj. 1 g). Zdecydowanie mniej istotne jest to, skąd pochodzą zawarte w preparacie kwasy omega-3. To, czy są one z chrząstki, z płetwy czy z ogona rekina jest tylko chwytem marketingowym. W opisie preparatu powinna znaleźć się informacja, dla jakiej grupy wiekowej jest on przeznaczony oraz czy przeprowadzono badania gwarantujące bezpieczeństwo stosowania"*.
*Journal of Neuroscience 2007, 27: 4385-4395 4385-4395.

Czy zażywanie kwasów omega-3 jest bezpieczne dla osób uczulonych na ryby i/lub skorupiaki?
Kapsułki z olejem z ryb zawierają czysty olej z mięśni ryb. Powodem alergii na ryby jest reakcja uczuleniowa na proteinę (alergen) występującą w mięśniach. Współczesne metody badawcze nie wykrywają resztek proteiny w oleju z ryb a więc ryzyko wystąpienia alergii jest bardzo mało prawdopodobne. Jeżeli alergia na ryby jest bardzo silna lub w przypadku silnych obaw, należy porozmawiać ze swoim lekarzem i ewentualnie zażyć kapsułkę w jego obecności.

Czym różni się kwas EPA od DHA?
Zarówno EPA jak i DHA są najbardziej znanymi i najlepiej zbadanymi długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi Omega-3. Łańcuch EPA składa się z 20 atomów węgla z pięcioma podwójnymi wiązaniami, podczas gdy łańcuch DHA ma 22 atomy węgla z sześcioma podwójnymi wiązaniami.
Duże ilości DHA znajdują się w mózgu, sercu i oczach, dlatego ważne jest przyjmowanie tego kwasu tłuszczowego, ponieważ ma on duże znaczenie dla funkcjonowania tych organów. Kwas EPA przewodzi materiały sygnalizacyjne ważne w procesach zapalnych i może brać udział w kierowaniu tymi procesami. Większość badań naukowych dotyczy obydwu tych kwasów razem, dlatego trudno jest określić osobno funkcje każdego z nich. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie preparatów zawierających oba te kwasy tłuszczowe!

Na czym polega różnica pomiędzy Omega-3 a Omega -6?
Organizm potrafi sam wyprodukować większość kwasów tłuszczowych, których potrzebuje, ale część tych substancji powinna być dostarczana wraz z pożywieniem.
Te kwasy nazywa się esencjonalnymi kwasami tłuszczowymi i występują one w dwóch grupach: kwasy tłuszczowe omega-3 (kwasy tłuszczowe n-3) i kwasy omega-6 (kwasy tłuszczowe n-6). Kwasy omega-3 znajdują się głównie w tłustych rybach morskich, podczas gdy kwasy omega-6 występują w wielu innych produktach takich jak: jajka, chleb razowy, większości olejów roślinnych i zboże. Nasza żywność zawiera obecnie najczęściej zbyt mało kwasów omega-3 i wystarczającą ilość omega-6. Dlatego wystarczy przyjmowanie suplementów diety zawierających kwasy omega-3.

Czy można przedawkować kwasy omega-3?
Nie stwierdzono żadnych negatywnych efektów po zażyciu zbyt dużej ilości kwasów omega-3.

Czy olej z rekina różni się od tranu i oleju z innych ryb morskich? Jaka jest między nimi różnica?
Olej z rekina, pomimo tego że jest on również rybą morską, jest inny aniżeli olej z tłustych ryb morskich. Zawiera on niewielką ilość kwasów omega-3 ale w szczególności bogaty jest w alkiloglicerole. Nie mają one takiego działania jak kwasy omega-3, dlatego wyniki badań nad kwasami omega-3 nie dotyczą efektów stosowania tego typu preparatów.





Logowanie
Login: Hasło:
Nie pamiętasz loginu lub hasła?
Rejestracja

Proszę, pomóż Emilce. Przekaż 1% podatku.

Kontakt
TELEFONY:
+48 81 828 80 92
(TP SA)
+48 602 611 303
+48 602 362 240
(T-Mobile)

FAX:
+48 81 828 80 92

E-MAIL:


Apteka Słonik
Karczmiska Drugie 300
24-310 Karczmiska

Lubię to!


Newsletter
Zapisz się na newsletter    

Zapytaj farmaceutę
Zapytaj farmaceutę

Promocje

L'Biotica Maska do stóp złuszczająca + gratis zabieg parafinowy - nasączone skarpetki 40 ml
12.65 zł


L'Biotica maska dotleniająca + CO2 stymulacja syntezy kolagenu 23ml
14.74 zł


L'Biotica maska witaminowa C+E odmładza i witalizuje 23ml
14.74 zł


L'biotica EVOLET OIL na blizny rozstępy 30 ml
21.78 zł


BIOVAX BAMBUS OLEJ AVOCADO Szampon do włosów intensywnie regenerujący włosy suche zniszczone 400ml
22.98 zł

Zobacz kosmetyki VICHY
Zobacz kosmetyki VICHY Homme
 Zobacz kosmetyki La Roche-Posay  Zobacz kosmetyki kolorowe La Roche-Posay
 Zobacz kosmetyki GALENIC  Zobacz kosmetyki AVENE
 Zobacz kosmetyki Galenic ELANCYL  Zobacz kosmetyki KLORANE
 Zobacz kosmetyki IWOSTIN
Emolium - pokaż kosmetyki Emolium
NUXE - Pokaż kosmetyki NUXE
Forte Pharma - pokaż produkty Forte Pharma
 Oenobiol - pokaż produkty Oenobiol
Bioderma - pokaż produkty Bioderma
Zobacz produkty INNEOV
Mustela - pokaż produkty Mustela 
Durex - pokaż produkty Durex
 Zobacz kosmetyki SCHOLL
 Zobacz kosmetyki PHARMACERIS
Zobacz kosmetyki A-DERMA
Zobacz OCEANIC kosmetyki
Zobacz kosmetyki SVR
Zobacz produkty BLAU FARMA (ATOPRA)
Zobacz kosmetyki DERMEDIC
Zobacz produkty PHARMENA

FARMONA - pokaż kosmetyki FARMONA
Zobacz EVELINE COSMETICS
BIELENDA Kosmetyki

 

   Realizacja veranet.pl
www.aptekaslonik.pl